Spelen mee
Benedikte Wets, Sigrid De Gelas, Mira Vermeulen, Ludo De Becker, Inge Collin, Kelly Bauduin, Gunter Keyaerts, Freddy Smet, Loes Van Eesbeeck, Pascal Deveen, Geert Raes, Veronique De Pauw, Jan Wets, Lize Partous, Virginie Jimenez
De speeldagen zijn
De Boesdaalhoeve: 10 maart 2023 20 uur
De Boesdaalhoeve: 11 maart 2023 20 uur
De Boesdaalhoeve: 12 maart 2023 15 uur

Foto's

"Il Campiello" is een komedie geschreven door de Venetiaanse toneelschrijver Carlo Goldoni. Het stuk werd voor het eerst opgevoerd in 1756 en wordt beschouwd als een van Goldoni's meesterwerken. Hier is een beknopte beschrijving:

"Il Campiello"

Inhoud:

"Il Campiello" speelt zich af op een plein (campiello) in Venetiƫ en belicht het leven van verschillende kleurrijke personages die in de buurt wonen. Het verhaal draait om de interacties en intriges van deze personages, waaronder jonge geliefden, ouders die huwelijkskandidaten voor hun kinderen zoeken, en verschillende komische figuren die het plein bevolken.

Het stuk belicht op humoristische wijze de sociale dynamiek van de samenleving in het 18e-eeuwse Venetiƫ, met al zijn eigenaardigheden en klasseverschillen. Het plein fungeert als een microkosmos van de samenleving, waarin verschillende lagen van de bevolking samenkomen en met elkaar in conflict komen.

Karakters:

"Il Campiello" bevat een breed scala aan personages, variƫrend van de aristocratie tot het gewone volk. De personages zijn vaak stereotypen, maar Goldoni geeft ze menselijke eigenschappen en tekortkomingen, waardoor ze herkenbaar en sympathiek zijn voor het publiek.

Stijl:

Het stuk is geschreven in het Venetiaanse dialect en is een zogenaamde "commedia dell'arte," een vorm van Italiaans toneel die bekendstaat om zijn gebruik van improvisatie, vaste personages en maskers. Goldoni staat bekend om zijn bijdragen aan het moderniseren van de commedia dell'arte, waarbij hij de nadruk legde op realistische personages en situaties.

Thema's en Betekenis:

"Il Campiello" behandelt thema's als liefde, sociale hiƫrarchie, en de contrasten tussen verschillende lagen van de samenleving. Het plein als setting biedt een levendig en dynamisch decor voor de interacties van de personages en draagt bij aan de algemene sfeer van het stuk.

Dit toneelstuk wordt vaak geprezen vanwege zijn humor, levendige personages en sociale commentaar. Goldoni slaagt erin zowel de alledaagse realiteit als de komische aspecten van het Venetiaanse leven in die tijd vast te leggen, waardoor "Il Campiello" een blijvende en invloedrijke bijdrage is aan de wereld van het Italiaanse theater.